Workshops en Cursussen

TERUGBLIK WORKSHOP EL ABRAZO

Op zaterdag 8 november 2008 gaf AdriŽnne Acke, samen met John Somberg en Yvonne Duijndam de workshop El Abrazo: Waar Tango en Tantra samenkomen in een liefdevolle omhelzing tussen man en vrouw. Eťn en ander ter gelegenheid van het Tantra Festival dat voor het 5e achtereenvolgende jaar door Jan den Boer van tantratraining.nl werd georganiseerd in Centrum Djoj in Rotterdam.

Uitgangspunt voor de workshop was dat Tantra en de Argentijnse Tango veel raakvlakken hebben. Beiden gaan over hartcontact, verbinding, de specifieke rollen van man en vrouw, overgave en niet te vergeten: passie.

De rollen van man en vrouw zijn duidelijk in de Tango: de man leidt en nodigt uit en de vrouw volgt en accepteert zijn uitnodiging. Belangrijk uitgangspunt is echter dat e man leidt vanuit zijn hart en niet vanuit zijn ego. Eveneens is het cruciaal dat de vrouw volgt vanuit haar hart en niet vanuit onderdanigheid. Het is een spel van uitdagen, verleiden, plagen. De man kan uitnodigen tot een pas, de vrouw kan haar reactie vertragen, zodat hij niet anders kan dan op haar wachten. Om daarna weer kordaat de leiding te nemen. Zo wordt zij een diva en hij een echte tanguero die haar laat stralen in al haar vrouwelijke pracht.

In de Tantraleer en in Tantrische seksualiteit is de kern eveneens wezenlijk de verbinding aan te gaan met een geliefde, terwijl beide liefdespartners toch ieder hun eigenheid behouden en op hun eigen benen staan. De vrouw maakt contact met haar goddelijke energie. Zij wordt de belichaming van Shakti, de Liefdesgodin, partner van de god Shiva. Zij kan alleen tot haar recht komen als de man haar liefdevol uitnodigt en haar de ruimte geeft. Omgekeerd kan hij pas in zijn kracht komen als zij zich overgeeft. Ook de man komt hiermee in contact met zijn goddelijke energie. Het is een samensmelten van energie, zonder bij de ander iets te halen.

Tijdens de workshop stond vooral de basis van de Argentijnse Tango centraal. Na de warming-up werden de deelnemers uitgenodigd met de partner van hun keuze hun eerste stappen te gaan zetten. Daarbij werd steeds de aandacht gevestigd op het samenzijn, op het hartcontact. Bij deze dans is het hart niet alleen een symbolische plek, maar ook letterlijk de plek van waaruit de man zijn danspartner meevoert in zijn bewegingen. Hij Ďstuurtí namelijk met zijn torso en niet met zijn handen.

Gezien de beperkte beschikbare tijd voor de workshop, besloten de workshopleiders de focus te leggen bij de tango en er geen uitgebreide Tantrische structuren in te verwerken. Zij waren van mening dat dit de kwaliteit uiteindelijk niet ten goede zou komen.

|omhoog|

Praktijk De Lotus Bloem - Adriënne Acke
Stortemelk 155 - 2401 BX Alphen aan den Rijn
Tel: 0172-410059 / 06-42250219